Need Tally
for Clients?

Contact Us! Here

  Tally Auditor

License (Renewal)
  Tally Gold

License Renewal

  Tally Silver

License Renewal
  Tally Silver

New Licence
  Tally Gold

New Licence
 
Tally On Cloud Tally on Cloud: Ready for the Daily Backup Requirement
Keep your Tally books accessible from anywhere while supporting your Rule 46(8) obligations. With daily backups configured on servers physically located in India, Tally on Cloud helps you maintain the backup arrangement required for electronic books of account under the Income-tax Rules, 2026. Move your Tally to the cloud with confidence.
Open DEMAT Account with in 24 Hrs and start investing now!
« Latest Circulars »
Open DEMAT Account in 24 hrs
 CORRIGENDUM TO TRADE NOTICE NO. 06/2026-CENTRAL TAX-Territorial re-organization of Divisions and Ranges within the jurisdiction of CGST & CX, Ahmedabad South Commissionerate
 FORM OF DECLARATION UNDER SUB SECTION (1) OF SECTION 214 OF THE FINANCE ACT, 2016 (28 OF 2016), IN RESPECT OF INDIRECT TAX DISPUTE RESOLUTION SCHEME, 2016
 MINISTRY OF FINANCEDEPARTMENT OF REVENUE NOTIFICATIONNo. [02/2026]1 – Central Tax
 NOTIFICATIONNo. 03/2026–Central Tax CENTRAL BOARD OF INDIRECT TAXES AND CUSTOMS
 Notification No. 04/2026– Central Tax Central Board of Indirect Taxes and Customs
 Central Board of Indirect Taxes and CustomsNotification No. 05/2026–Central Tax
 Seeks to amend notification No. 5/2017- Central Tax dated 19th June, 2017
 Seeks to amend notification No. 5/2017- Central Tax dated 19th June, 2017
 Seeks to amend notification No. 5/2017- Central Tax dated 19th June, 2017
 TO BE PUBLISHED IN THE GAZETTE OF INDIA, EXTRAORDINARY, PART II, SECTION 3, SUB- SECTION
 Seeks to amend notification No. 27/2018- Integrated Tax (Rate) dated 31st December, 2018

Collection of Anti-dumping duty - Customs Circular No. 28/2011
July, 13th 2011

Circular No. 28/2011-Customs

 

F.No.354/150/2011-TRU

Government of India

Ministry of Finance

Department of Revenue

Tax Research Unit

***

 

R.No.146 I, North Block

New Delhi, dated the 8th July, 2011

To

Chief Commissioner of Customs (All)

Chief Commissioner of Customs & Central Excise (All)

Director Generals (All)

 

Sir/Madam,

 

Subject: Collection of Anti-dumping duty beyond the validity period-regarding.

 

 

            Representations have been received from the trade that, in some cases, field formations are collecting anti-dumping duty even after the expiry of the statutorily prescribed period of levy. It has been reported that the basis for such a practice could be that the notification providing for levy of anti-dumping duty does not specify the end date.

 

2.         In this regard, attention is drawn to the Section 9A (5) of The Customs Act, 1975, which reads as under:

 

(5) The anti-dumping duty imposed under this section shall, unless revoked earlier, cease to have effect on the expiry of five years from the date of such imposition:

 

Provided that if the Central Government, in a review, is of the opinion that the cessation of such duty is likely to lead to continuation or recurrence of dumping and injury, it may, from time to time, extend the period of such imposition for a further period of five years and such further period shall commence from the date of order of such extension.

 

Provided further that where a review initiated before the expiry of the aforesaid period of five years has not come to a conclusion before such expiry, the anti-dumping duty may continue to remain in force pending the outcome of such a review for a further period not exceeding one year.

 

3          From a plain reading of this provision it is evident that definitive/final anti-dumping duty can be collected only for a period of five years from the date of its imposition. Generally by virtue of Sub-section (2) of Section 9A of the Customs tariff Act, 1975, the anti dumping levy notified in pursuance of final findings of the Director General (AD) is effective from the date of imposition of provisional duty and therefore the period of five years is to be computed from such date.  Collection beyond that period is permissible only when the said levy is extended by a notification either for further period of five years (in pursuance of the final findings of the Designated Authority in a Sun Set Review) or for one year (during the pendency of Sun Set Review).  Thus, a definitive/final anti-dumping duty can be collected beyond the stipulated period only when a notification extending the levy has been issued, before the expiry of the parent notification. Unless such revalidation or extension is carried out by a fresh notification, the collection of final anti-dumping duty should cease on the completion of five years as mentioned above. Where the findings in a review are notified after the lapse of the parent notification, the notification in such cases would be effective prospectively from the date of issue of such notification.

 

4.         The above position may be brought to the notice of formations under your charge, for strict compliance.

                                                                                     

  Yours faithfully,

 

 

(Vivek Johri)                                              

                                                                                                                  Joint Secretary (TRU)

Tel: 2309 2687

Fax: 2309 2031

Home | About Us | Terms and Conditions | Contact Us
Copyright 2026 CAinINDIA All Right Reserved.
Designed and Developed by Ritz Consulting