Need Tally
for Clients?

Contact Us! Here

  Tally Auditor

License (Renewal)
  Tally Gold

License Renewal

  Tally Silver

License Renewal
  Tally Silver

New Licence
  Tally Gold

New Licence
 
Tally On Cloud Tally on Cloud: Ready for the Daily Backup Requirement
Keep your Tally books accessible from anywhere while supporting your Rule 46(8) obligations. With daily backups configured on servers physically located in India, Tally on Cloud helps you maintain the backup arrangement required for electronic books of account under the Income-tax Rules, 2026. Move your Tally to the cloud with confidence.
Open DEMAT Account with in 24 Hrs and start investing now!
« Latest Circulars »
Open DEMAT Account in 24 hrs
 CORRIGENDUM TO TRADE NOTICE NO. 06/2026-CENTRAL TAX-Territorial re-organization of Divisions and Ranges within the jurisdiction of CGST & CX, Ahmedabad South Commissionerate
 FORM OF DECLARATION UNDER SUB SECTION (1) OF SECTION 214 OF THE FINANCE ACT, 2016 (28 OF 2016), IN RESPECT OF INDIRECT TAX DISPUTE RESOLUTION SCHEME, 2016
 MINISTRY OF FINANCEDEPARTMENT OF REVENUE NOTIFICATIONNo. [02/2026]1 – Central Tax
 NOTIFICATIONNo. 03/2026–Central Tax CENTRAL BOARD OF INDIRECT TAXES AND CUSTOMS
 Notification No. 04/2026– Central Tax Central Board of Indirect Taxes and Customs
 Central Board of Indirect Taxes and CustomsNotification No. 05/2026–Central Tax
 Seeks to amend notification No. 5/2017- Central Tax dated 19th June, 2017
 Seeks to amend notification No. 5/2017- Central Tax dated 19th June, 2017
 Seeks to amend notification No. 5/2017- Central Tax dated 19th June, 2017
 TO BE PUBLISHED IN THE GAZETTE OF INDIA, EXTRAORDINARY, PART II, SECTION 3, SUB- SECTION
 Seeks to amend notification No. 27/2018- Integrated Tax (Rate) dated 31st December, 2018

Cash Withdrawal Facility at Point of Sale (PoS) Terminals
May, 07th 2020

(May 5, 2020)

1. Which types of cards are allowed for withdrawing cash at PoS terminals?

Ans. Under the facility of cash withdrawal at PoS terminals, cardholders can withdraw cash using their debit cards and open system prepaid cards issued by banks in India. However, credit cards cannot be used under this facility. Cash can also be withdrawn at PoS terminals through Unified Payments Interface (UPI) as well as through use of electronic cards that are linked with overdraft facility provided along with Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) accounts.

2. Is there any limit on the amount of cash that can be withdrawn under this facility?

Ans. Yes. Under this facility, a cardholder can withdraw cash up to 2,000/- per day per card in Tier III to VI centres. At Tier I and II centres, the withdrawal limit is 1,000/- per day per card.

3. What are the charges for availing this facility?

Ans. Charges, if any, levied on cash withdrawals shall not exceed 1% of the transaction amount.

4. Is this facility available at all merchant establishments? How will I know if the facility is available at a particular merchant PoS?

Ans. No. The facility is made available at merchant establishments designated by the acquirer banks (i.e. the banks that deploy the PoS terminals) after a process of due diligence. The designated merchant establishments have to clearly indicate / display the availability of this facility along with the charges, if any, payable by the customer.

5. Is withdrawal of cash using PoS terminals deployed by other banks (i.e. banks other than my card issuer) at designated merchant establishments permitted?

Ans. Yes. Under this facility, cash can be withdrawn from PoS terminal(s) at designated merchant establishment(s), irrespective of the fact whether the card issuer and the acquiring bank are same or not.

6. Is it mandatory for the cardholder to purchase some goods / service from the merchant establishment for availing this facility?

Ans. No. The facility is available irrespective of whether the card holder makes a purchase or not.

7. Will a receipt be provided for the cash withdrawn at PoS terminal?

Ans. Yes. The merchant is required to provide a printed receipt generated by the PoS terminal. In case the facility is availed along with the purchase of merchandise, the receipt generated shall separately indicate the amount of cash withdrawn.

8. Where can a grievance in respect of this facility be lodged?

Ans. The cardholder can lodge grievance(s) with his / her card issuer. In case the card issuer does not respond within the stipulated time, or the reply so received is not satisfactory, the cardholder can lodge a complaint under the Banking Ombudsman Scheme / Ombudsman Scheme for Digital Transactions.

9. Does the acquirer bank need any permission from the Reserve Bank of India (RBI) for providing this facility at its PoS terminals?

Ans. No. The acquirer banks (other than local area banks) may, based on the approval of their Board, provide cash withdrawal facility at PoS terminals. The local area banks shall require the approval of RBI for providing this facility.

10. Where can more information about this facility be found?

Ans. More information about this facility can be found in the following circulars issued by the RBI – DPSS.CO.PD.No.147/02.14.003/2009-10 dated July 22, 2009, DPSS.CO.PD.No.563/02.14.003/2013-14 dated September 5, 2013, DPSS.CO.PD.No.449/02.14.003/2015-16 dated August 27, 2015, DPSS.CO.PD.No.501/02.14.003/2019-20 dated August 29, 2019 and DPSS.CO.PD.No.1465/02.14.003/2019-20 dated January 31, 2020.

These FAQs are issued by the Reserve Bank of India (hereinafter referred to as “Bank”) for information and general guidance purposes only. The Bank will not be held responsible for actions taken and / or decisions made on the basis of the same. For clarifications or interpretations, if any, one may be guided by the relevant circulars, guidelines and notifications issued from time to time by the Bank.

Home | About Us | Terms and Conditions | Contact Us
Copyright 2026 CAinINDIA All Right Reserved.
Designed and Developed by Ritz Consulting