Need Tally
for Clients?

Contact Us! Here

  Tally Auditor

License (Renewal)
  Tally Gold

License Renewal

  Tally Silver

License Renewal
  Tally Silver

New Licence
  Tally Gold

New Licence
 
Tally On Cloud Tally on Cloud: Ready for the Daily Backup Requirement
Keep your Tally books accessible from anywhere while supporting your Rule 46(8) obligations. With daily backups configured on servers physically located in India, Tally on Cloud helps you maintain the backup arrangement required for electronic books of account under the Income-tax Rules, 2026. Move your Tally to the cloud with confidence.
Open DEMAT Account with in 24 Hrs and start investing now!
« Top Headlines »
Open DEMAT Account in 24 hrs
 Mock Test Papers Series - I & II for Students appearing in CA Foundation January 2027 Examination.
 Income Tax Rules 2026: CBDT Introduces Revised Form 161 for Penalty Waiver, Clarifies Misreporting Categories and Taxpayer Relief
 ITR Filing and Income Tax Audit Deadline Extended: 5 Critical Things Taxpayers Must Know
 Filing Belated ITR for AY 2026-27? Know Which Losses You Can Carry Forward and Which You May Lose
 CBDT Extends Tax Audit Report Deadline to October 21, ITR Filing Last Date to November 21 for AY 2026-27
 CBDT Extends AY 2026-27 ITR Filing Deadline for Tax-Audit Cases: New Dates and Key Compliance Details
 Foreign Assets Missing From Your ITR? Income Tax Department Opens One-Time Disclosure Window
 Tax Audit Deadline September 30: Why AIS, TDS and GST Figures May Not Match Your ITR and What Taxpayers Should Do
 Tax audit deadline September 30: Common mistakes taxpayers should avoid
 Your ITR says ‘verified’, but the refund hasn’t arrived? 5 reasons why your money could be stuck
 Missed the ITR Deadline but TDS Refund Is Due? Here’s How You Can Still Claim Your Money

The Service Tax Voluntary Compliance Encouragement Scheme issues for clarification
December, 13th 2013

F. No. B1/19/2013-TRU (Pt.)

Government of India

Ministry of Finance

Department of Revenue

Central Board of Excise & Customs

(Tax Research Unit)

***

 

New Delhi the 11th December, 2013

 

To,

 

All Chief Commissioners of Central Excise/Service Tax

Director General Service Tax

All Commissioners of Central Excise/Service Tax

 

 

Madam/Sir,

 

Sub:

F. No. B1/19/2013-TRU (Pt.)

 

Government of India

 

Ministry of Finance

 

Department of Revenue

 

Central Board of Excise & Customs

 

(Tax Research Unit)

 

***

 

 

 

New Delhi the 11th December, 2013

 

 

 

To,

 

 

 

All Chief Commissioners of Central Excise/Service Tax

 

Director General Service Tax

 

All Commissioners of Central Excise/Service Tax

 

 

 

 

 

Madam/Sir,

 

 

 

Sub: The Service Tax Voluntary Compliance Encouragement Scheme – issues for clarification – reg

 

 

 

            The undersigned is directed to state that the  Board has issued clarifications on issues concerning various aspects of the VCES, vide circulars dated 13.05.2013, 8.08.2013 and 25.11.2013. A FAQ has also been issued on VCES.  However, certain instances have come to notice, as mentioned below, that the declarants under the VCES are still facing difficulties. 

 

 

 

2.         In one instance, the Designated Authority has asked a declarant, who has “tax dues” only for a part of the period covered by the Scheme, to furnish an undertaking that he had no unpaid “tax dues” for the remaining period covered by the Scheme. However, the Scheme does not envisage furnishing of any such undertaking. A declarant may have tax dues only for a part period covered by the Scheme. In terms of the Scheme a declaration of tax dues has to be made in Form VCES-I, which includes an undertaking that the information given in the declaration is correct and complete. Therefore, the Designated Authority should not ask for any other undertaking or declaration beyond what has been prescribed in the Scheme or Rules made there under.

 

 

 

3.         In another instance, the Designated Authority has objected to the payment of the first tranche of 50%, payable by 31.12.2013, in installments. It is clarified that the Scheme only prescribes that the declarant would pay a minimum amount of 50% of the tax dues by 31.12.2013. Rest of the payment may be made by 30.6.2014, without any interest, and any amount remaining unpaid on 30.6.2014 shall be paid by 31.12.2014, with interest for the period of delay beyond 30.6.2014. There is no bar to pay these amounts in installments. For example a declarant may pay the 50% amount that he is required to pay by 31.12.2013 in more than one installment. Therefore, payment of 50% “tax dues” in lump-sum may not be insisted to.

 

 

 

4.         In some instances, it has been observed that the Designated Authority has raised frivolous/unnecessary queries as regards the veracity and the manner of calculation of tax dues. While the designated authority may cause arithmetical check as regards the correctness of computation of tax dues, the Scheme does not envisage investigation by the designated authority into the veracity of declaration. Only if the Commissioner has reason to believe that the declaration filed by the declarant is substantially false he may, for reasons to be recorded in writing, serve notice on the declarant requiring him to show cause why he should not pay the tax dues not paid or short-paid.  

 

 

 

Yours faithfully,

 

 

 

(S.Jayaprahasam)

 

Technical Officer (TRU)

 

Tel. No.: 2309 5547.

 – reg

 

            The undersigned is directed to state that the  Board has issued clarifications on issues concerning various aspects of the VCES, vide circulars dated 13.05.2013, 8.08.2013 and 25.11.2013. A FAQ has also been issued on VCES.  However, certain instances have come to notice, as mentioned below, that the declarants under the VCES are still facing difficulties. 

 

2.         In one instance, the Designated Authority has asked a declarant, who has “tax dues” only for a part of the period covered by the Scheme, to furnish an undertaking that he had no unpaid “tax dues” for the remaining period covered by the Scheme. However, the Scheme does not envisage furnishing of any such undertaking. A declarant may have tax dues only for a part period covered by the Scheme. In terms of the Scheme a declaration of tax dues has to be made in Form VCES-I, which includes an undertaking that the information given in the declaration is correct and complete. Therefore, the Designated Authority should not ask for any other undertaking or declaration beyond what has been prescribed in the Scheme or Rules made there under.

 

3.         In another instance, the Designated Authority has objected to the payment of the first tranche of 50%, payable by 31.12.2013, in installments. It is clarified that the Scheme only prescribes that the declarant would pay a minimum amount of 50% of the tax dues by 31.12.2013. Rest of the payment may be made by 30.6.2014, without any interest, and any amount remaining unpaid on 30.6.2014 shall be paid by 31.12.2014, with interest for the period of delay beyond 30.6.2014. There is no bar to pay these amounts in installments. For example a declarant may pay the 50% amount that he is required to pay by 31.12.2013 in more than one installment. Therefore, payment of 50% “tax dues” in lump-sum may not be insisted to.

 

4.         In some instances, it has been observed that the Designated Authority has raised frivolous/unnecessary queries as regards the veracity and the manner of calculation of tax dues. While the designated authority may cause arithmetical check as regards the correctness of computation of tax dues, the Scheme does not envisage investigation by the designated authority into the veracity of declaration. Only if the Commissioner has reason to believe that the declaration filed by the declarant is substantially false he may, for reasons to be recorded in writing, serve notice on the declarant requiring him to show cause why he should not pay the tax dues not paid or short-paid.  

 

Yours faithfully,

 

(S.Jayaprahasam)

Technical Officer (TRU)

Tel. No.: 2309 5547.

Home | About Us | Terms and Conditions | Contact Us
Copyright 2026 CAinINDIA All Right Reserved.
Designed and Developed by Ritz Consulting