Need Tally
for Clients?

Contact Us! Here

  Tally Auditor

License (Renewal)
  Tally Gold

License Renewal

  Tally Silver

License Renewal
  Tally Silver

New Licence
  Tally Gold

New Licence
 
Tally On Cloud Tally on Cloud: Ready for the Daily Backup Requirement
Keep your Tally books accessible from anywhere while supporting your Rule 46(8) obligations. With daily backups configured on servers physically located in India, Tally on Cloud helps you maintain the backup arrangement required for electronic books of account under the Income-tax Rules, 2026. Move your Tally to the cloud with confidence.
Open DEMAT Account with in 24 Hrs and start investing now!
« Top Headlines »
Open DEMAT Account in 24 hrs
 Mock Test Papers Series - I & II for Students appearing in CA Foundation January 2027 Examination.
 Income Tax Rules 2026: CBDT Introduces Revised Form 161 for Penalty Waiver, Clarifies Misreporting Categories and Taxpayer Relief
 ITR Filing and Income Tax Audit Deadline Extended: 5 Critical Things Taxpayers Must Know
 Filing Belated ITR for AY 2026-27? Know Which Losses You Can Carry Forward and Which You May Lose
 CBDT Extends Tax Audit Report Deadline to October 21, ITR Filing Last Date to November 21 for AY 2026-27
 CBDT Extends AY 2026-27 ITR Filing Deadline for Tax-Audit Cases: New Dates and Key Compliance Details
 Foreign Assets Missing From Your ITR? Income Tax Department Opens One-Time Disclosure Window
 Tax Audit Deadline September 30: Why AIS, TDS and GST Figures May Not Match Your ITR and What Taxpayers Should Do
 Tax audit deadline September 30: Common mistakes taxpayers should avoid
 Your ITR says ‘verified’, but the refund hasn’t arrived? 5 reasons why your money could be stuck
 Missed the ITR Deadline but TDS Refund Is Due? Here’s How You Can Still Claim Your Money

Transaction between associated enterprises
May, 12th 2008

Transaction between associated enterprises:

In the Finance Act, 2008, section 67 has been amended. As per this amendment, service tax is required to be paid by the person liable to pay service tax on the taxable services provided even if the consideration for the taxable services provided is not actually received. In such cases, service tax is required to be paid immediately after crediting/debiting of the amount in the books of accounts or receipt of payment, whichever is earlier. However, this provision is restricted to transaction between associated enterprises and shall come into force w.e.f. 10th May, 2008. Explanation to Rule 6(1) of the Service Tax Rules, 1994 has been added as removal of doubts stating that any payment received towards the value of taxable service shall include any amount credited or debited, as case may be, to any account, whether called Suspense account or by any other name, in the books of account of a person liable to pay service tax [Refer notification No.19/2008-Service Tax dated 10.05.08].

Certain provisions relating to the levy of service tax in the Finance Act, 2008 shall come into force from a date to be notified. For this purpose, notifications No.18/2008 to 24/2008-Service Tax, all dated 10th May, 2008 have been issued.             

Following changes / amendments shall come into force w.e.f. 16.05.2008:

         Seven services which are specifically mentioned in the category of taxable services and amendments made relating to existing taxable services.

         Amendments made in section 65 (defines taxable services and specified terms used in relation to taxable services) and section 66 (charging section) vide the Finance Act, 2008.

         Amendments made in Export of Services Rules, 2005 and the Taxation of Services (Provided from Outside India and Received in India) Rules, 2006 so as to categorise the newly specified taxable services under Rule 3 [Refer notification No.20/2008-Service Tax dated 10.05.08 & notification No.21/2008-Service Tax dated 10.05.08].

         Optional Scheme for payment of service tax on Purchase or Sale of foreign currency: Service tax is leviable on purchase or sale of foreign currency, including money changing, provided by an authorized dealer in foreign currency or an authorised money changer, or a foreign exchange broker. Where the consideration for the services provided in relation to purchase or sale of foreign currency is not explicitly indicated, the person liable to pay service tax has been given the option to pay service tax calculated at the rate of 0.25% of the gross amount of currency exchanged. The method is prescribed under rule 6(7B) of the Service Tax Rules, 1994. [Refer notification No.19/2008-Service Tax dated 10.05.08].

The Government has already notified, vide notifications No.41/2007-Service Tax, dated 06.10.07 and 43/2007-ST, dated 29.11.07, sixteen taxable services attributable to export goods, whether or not in the nature of input services, providing refund of service tax paid on the said sixteen taxable services. Consequent upon the enactment of the Finance Act, 2008, Government has notified 16.05.2008 as the effective date for the specifically included taxable services vide the Finance Act, 2008. Out of the said taxable services, refund of service tax paid by exporters has been extended to the following additional 3 services:

         Purchase or sale of foreign currency under banking and other financial service,

         Purchase or sale of foreign currency under foreign exchange broking service,

         Supply of tangible goods for use service [Refer notification No.24/2008-ST, dated 10.05.08]

Home | About Us | Terms and Conditions | Contact Us
Copyright 2026 CAinINDIA All Right Reserved.
Designed and Developed by Ritz Consulting