Need Tally
for Clients?

Contact Us! Here

  Tally Auditor

License (Renewal)
  Tally Gold

License Renewal

  Tally Silver

License Renewal
  Tally Silver

New Licence
  Tally Gold

New Licence
 
Tally On Cloud Tally on Cloud: Ready for the Daily Backup Requirement
Keep your Tally books accessible from anywhere while supporting your Rule 46(8) obligations. With daily backups configured on servers physically located in India, Tally on Cloud helps you maintain the backup arrangement required for electronic books of account under the Income-tax Rules, 2026. Move your Tally to the cloud with confidence.
Open DEMAT Account with in 24 Hrs and start investing now!
« Top Headlines »
Open DEMAT Account in 24 hrs
 Mock Test Papers Series - I & II for Students appearing in CA Foundation January 2027 Examination.
 Income Tax Rules 2026: CBDT Introduces Revised Form 161 for Penalty Waiver, Clarifies Misreporting Categories and Taxpayer Relief
 ITR Filing and Income Tax Audit Deadline Extended: 5 Critical Things Taxpayers Must Know
 Filing Belated ITR for AY 2026-27? Know Which Losses You Can Carry Forward and Which You May Lose
 CBDT Extends Tax Audit Report Deadline to October 21, ITR Filing Last Date to November 21 for AY 2026-27
 CBDT Extends AY 2026-27 ITR Filing Deadline for Tax-Audit Cases: New Dates and Key Compliance Details
 Foreign Assets Missing From Your ITR? Income Tax Department Opens One-Time Disclosure Window
 Tax Audit Deadline September 30: Why AIS, TDS and GST Figures May Not Match Your ITR and What Taxpayers Should Do
 Tax audit deadline September 30: Common mistakes taxpayers should avoid
 Your ITR says ‘verified’, but the refund hasn’t arrived? 5 reasons why your money could be stuck
 Missed the ITR Deadline but TDS Refund Is Due? Here’s How You Can Still Claim Your Money

Frequently asked questions on tax saving
March, 16th 2017

Why do I need to provide my landlord's PAN number to my employer to avail deduction of House Rent Allowance (HRA) from gross total income?


There is no need to provide your landlord's PAN number to your employer if you are paying rent less than Rs. 1 Lakh per year. However, it is mandatory to provide the PAN number of your landlord to your employer if the yearly rental is more than or equal to Rs. 1 lakh to avail the HRA exemption benefit.

Can self-employed individuals claim the HRA benefit?
No, self-employed individuals cannot avail the HRA benefit but they can save tax on rent paid under section 80GG if they meet the eligibility conditions.

How can I save tax on the rent paid if I don't receive House Rent Allowance as part of my salary / am self- employed ?
One can avail the tax benefit on the rent paid under section 80GG. Even Self-employed individuals can claim deduction under this section. However, one must fulfil certain conditions before claiming deduction under this section.

Is the interest received on the tax saving FD taxable?
Yes, the interest received on a tax saving FD is taxable.

How can I save tax on an education loan?
Section 80E of the I-T Act allows an individual to claim the entire interest paid on an education loan as a deduction from gross total income before calculation of taxable income. The education loan can be taken for an education of the individual himself/herself or spouse or his/her children.

What is the maximum limit for availing deduction of interest paid on Home Loan?
Section 24 allows an individual to claim the deduction of the interest paid on the home loan taken up to a maximum of Rs. 2 lakh in case of the self occupied properties for the current financial year 2016-17. In the case of rented properties, the interest paid deduction has no limit. However, Budget 2017 has proposed the interest deduction limit for the rented properties of Rs. 2 Lakh.

Can one get any tax benefit on the principal repaid on a home loan?
Yes, you can claim deduction of the principal repayment from gross total income under the overall limit of the section 80C. The overall limit under Section 80C is at Rs. 1.5 lakh for FY2016-17 and proposed to be kept the same for FY2017-18.

Can I claim the deduction on the health insurance premium paid for my parents?
Yes, you can claim the health insurance premium paid for your parents as a deduction from your gross total income. If your parents are aged below 60 years then a maximum of Rs. 25,000 and for age above 60 years maximum of Rs. 30,000 can be claimed as deduction.

Home | About Us | Terms and Conditions | Contact Us
Copyright 2026 CAinINDIA All Right Reserved.
Designed and Developed by Ritz Consulting