Need Tally
for Clients?

Contact Us! Here

  Tally Auditor

License (Renewal)
  Tally Gold

License Renewal

  Tally Silver

License Renewal
  Tally Silver

New Licence
  Tally Gold

New Licence
 
Tally On Cloud Tally on Cloud: Ready for the Daily Backup Requirement
Keep your Tally books accessible from anywhere while supporting your Rule 46(8) obligations. With daily backups configured on servers physically located in India, Tally on Cloud helps you maintain the backup arrangement required for electronic books of account under the Income-tax Rules, 2026. Move your Tally to the cloud with confidence.
Open DEMAT Account with in 24 Hrs and start investing now!
« Top Headlines »
Open DEMAT Account in 24 hrs
 Mock Test Papers Series - I & II for Students appearing in CA Foundation January 2027 Examination.
 Income Tax Rules 2026: CBDT Introduces Revised Form 161 for Penalty Waiver, Clarifies Misreporting Categories and Taxpayer Relief
 ITR Filing and Income Tax Audit Deadline Extended: 5 Critical Things Taxpayers Must Know
 Filing Belated ITR for AY 2026-27? Know Which Losses You Can Carry Forward and Which You May Lose
 CBDT Extends Tax Audit Report Deadline to October 21, ITR Filing Last Date to November 21 for AY 2026-27
 CBDT Extends AY 2026-27 ITR Filing Deadline for Tax-Audit Cases: New Dates and Key Compliance Details
 Foreign Assets Missing From Your ITR? Income Tax Department Opens One-Time Disclosure Window
 Tax Audit Deadline September 30: Why AIS, TDS and GST Figures May Not Match Your ITR and What Taxpayers Should Do
 Tax audit deadline September 30: Common mistakes taxpayers should avoid
 Your ITR says ‘verified’, but the refund hasn’t arrived? 5 reasons why your money could be stuck
 Missed the ITR Deadline but TDS Refund Is Due? Here’s How You Can Still Claim Your Money

Taxation of tech know-how a contentious issue
February, 26th 2007
Technical know-how means a body of accumulated knowledge and experience in any technical field for doing or executing a particular activity. It constitutes an economic asset, which belongs to whoever has developed it or has properly acquired it. It is not tangible in nature and is represented through drawings, designs, formulae etc. 
 
Technical know-how, although in the nature of intangible goods, is nevertheless goods under VAT/ sales tax laws and is hence chargeable to State VAT. A permanent transfer of technical know-how is taxed as a sale of intangible goods and a temporary transfer of the right to use technical know-how, i.e. licensing thereof, is taxed as a transfer of the right to use intangible goods. 
 
Taxation of technical know-how under service tax law has been a contentious issue for quite a while. The problem is limited to the transfer of the right to use technical know-how since a permanent transfer of such know-how can only be treated as a sale and cannot constitute a service at all. For a very long time, the Department was of the view that the activity of licensing of technical know-how would be covered under the heading of consulting engineering services and chargeable to service tax since the time of introduction of this heading in July 1997. Consulting engineer as defined under service tax law is a professionally qualified person who directly or indirectly renders any advice, consultancy or technical assistance, in any manner to a client, in any discipline of engineering. This definition of consulting engineer contemplates that advice, consultancy or technical assistance is a service. In case of technical know-how, the information exists as a body knowledge that can be sold or licensed to any one, without being intended to be a service to a particular client. Therefore, the issue of taxability of such licensing of technical know-how as a consulting engineering service has been a subject of litigation all these years. In a number of cases, the Tribunal has held that payments for the transfer or use of technical know-how are not subject to service tax under the taxable heading of consulting engineering services. Nevertheless, the Department had been issuing notices to assessees demanding service tax on the transfer of technical know-how, under the consulting engineering service category, based on the argument that the transfer of technical know-how necessarily requires the provision of technical assistance to the transferee, in order to enable him to use the know-how, and since the activity of technical assistance would be covered under consulting engineering services, the entire transaction of licensing of technical know-how should be subject to service tax. 
 
In a recent judgement in the case of Indian Farmers Fertilisers Co-operative Limited, the Tribunal has held that in case the agreement is a composite one and speaks of both licensing rights in the know-how and also the provision of technical assistance to be rendered in context thereof, the entire consideration relatable to the licensing of technical know-how will not be chargeable to service tax and only the consideration relatable to the provision of technical assistance will be chargeable. 
 
However, much the more important challenge on the service tax is with regard to the new definition of Intellectual Property (IP) Services. This definition was introduced in September 2004 and, as currently in force, holds that the taxable service consists of transferring temporarily, or permitting the use or enjoyment of any intellectual property right. It can therefore be seen that the permanent transfers of IPR of any kind is not chargeable to service tax. As to the IPRs covered under the definition of taxable service, the provision say that IPR means any right to intangible property, namely, trade marks, designs, patents or any other similar intangible property, under any law for the time being in force, but does not include copyright. 
 
The issue of taxing the transfer of technical know-how under the aforesaid heading has become critical. As defined, the IP services can only relate to those IPRs (except copyright) that are prescribed under the laws that are for the time being in force relating thereto. The phrase for the time being in force implies that the laws that are envisaged are those applicable in India alone and hence IPR covered under present Indian law are alone chargeable to service tax. The Department is itself of this view in terms of the Circular No. 80/10/2004 dated 17-09-2004, issued on the point. The question is whether technical know- how is at all covered under the present Indian IPR legislation. This is a moot point and it appears that the better view is the technical know-how cannot be patented under Indian patent law and is consequently not an IPR that is prescribed under the laws that are for the time being in force in India. 
 
S Madhavan
The writer is leader, indirect tax practice, PricewaterhouseCoopers
Home | About Us | Terms and Conditions | Contact Us
Copyright 2026 CAinINDIA All Right Reserved.
Designed and Developed by Ritz Consulting